Vanliga frågor om Hertsöns bagarstuga

Några regler för vår bagarstuga på Hertsön, Luleå

Vi har några regler som man måste följa!

Det finns några enkla regler som är viktiga att följa när man bakar. Vår förening är mycket rädd om lokalen och dess utrustning, som vi vårdar ömt. Börja med att skrapa ur askan, använd hinken och skrapan vid ugnen. Dra ut spjället när ni börjar elda så att elden tar fart, när ni börjar att baka så kan ni dra tillbaka spjället. När ni bakat färdigt avslutar ni med att ställa för plåten, som släcker elden (även om de brinner).

När ni hämtar ut nycklar till lokalen, så kommer ni att skriva på att ni godkänner våra regler. Var noga med att läsa och följa dom.

Städa efter sig!

Det är jätteviktigt att man städar bakborden och redskapen i från mjöl. Om man slarvar så får man direkt in ohyra som kallas för mott, (som surfat in via livsmedel). I förrådet finns redskap till att städa ordentligt!

Skrapa först bort överbliven deg på bakbordet, sedan dammsuger ni bakbordet och golven. Svabba golven med vatten och städ medel. Obs, använd inget vatten på bakbordet! Var noga med att rengöra kavlarna! Glöm inte att diska efter er, och ta med soporna hem! (Vi har ingen sophämtning).

Om vi anser att ni slarvat med städningen så kommer vi att påtala detta, och ni får komma tillbaka i efterhand och rengöra. Om ni inte vill städa efter er, så tar vi ut en avgift på 600 sek.

Vill du baka pizza?

Vi får ibland frågor om att hyra bagarstugan för att baka pizza? Det går alldeles utmärkt men man måste använda en speciell bakplåt och spade när man gräddar pizzan! (Finns i förrådet) Man får inte heller baka pizzan direkt på bakbordet, då det ger fläckar av tomatsås och liknande, som degen tar smak av. Bakborden är endast till för att baka bröd.

Fyll på med ved efter bakning!

När ni har bakat klart, så fyller man på med ved som finns i förrådet på utsidan. Använd skottkärran för att fylla på veden.

Användning av bakugnen

När man börjar elda, så börjar man med att tända upp en liten brasa, i mitten av ugnen. Man eldar försiktigt från början, sedan ökar man på brasan. Om ni känner er osäkra med att elda i ugnen, så fråga gärna! Vi erbjuder hjälp med att komma igång med eldningen och baket för 200 sek.

Obs, det är väldigt viktigt att rengöra kavlarna och bakbordet!

Upptäck vår rika baktradition – njut av doften av nybakat bröd.

Utforska skönheten och kunnandet hos traditionellt brödbak genom att bli en del av vår gemenskap på Hertsöns bagarstuga. Följ med oss på en resa genom decennier av bakglädje och passion för bröd, och upplev den unika charm som bara traditionellt bakande kan erbjuda. Bli en del av vår stolta gemenskap och låt oss tillsammans bevara och föra vidare denna ädla konstform.

Prata med oss

Frågor eller vill du kanske bli medlem (10 sek per år).Använd formuläret.

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.